Tekstvak: Soort overbeharing
Tekstvak: Cosmetische overbeharing

Onder cosmetische overbeharing verstaan wij voornamelijk normale haargroei. Het is toch heerlijk om je oksels, bikinilijn, rug, benen ... niet te hoeven scheren of harsen zodra je met je bikini aan op het strand wilt liggen. Om die reden besluiten veel mensen tot definitief ontharen. Op (latere) leeftijd kan een "snor" of wat "baardhaar" ontstaan bij vrouwen. Een normaal verschijnsel dat echter geen probleem hoeft te zijn.

Hirsutisme

Bij hirsutisme ontwikkelt de haargroei bij de vrouw zich volgens een mannelijk model. Een vrouw krijgt dan veel haar op plaatsen waar normaal alleen donshaar voorkomt. Bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Hirsutisme kan o.a. ontstaan door een afwijkende hormoonhuishouding en bijvoorbeeld medicijngebruik. Als overbeharing gepaard gaat met andere klachten die wijzen op een hormonale invloed, is een bezoek aan de huisarts gewenst. Deze zal u dan doorverwijzen naar een specialist.

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei bestaat. Dit kan zowel voorkomen bij mannen als vrouwen en is vaak een erfelijkheidskwestie.