Tekstvak: Veel gestelde vragen
Tekstvak: Doet het pijn?
Men voelt IPL wel maar het wordt over het algemeen niet als pijn ervaren. Elke flits voelt aan als een tikje tegen de huid. Uiteraard zijn sommige lichaamsdelen wat gevoeliger dan de andere, maar zelfs op de gevoelige lichaamsdelen wordt het niet als pijn ervaren.

Is IPL veilig?
Het is zeker veilig. De MedCos IPL MC2 HighProf is één van de meest geavanceerde apparaten. Het licht van de flits dringt slechts enkele millimeters diep in de huid en het licht is gefilterd zodat de flits een hele specifieke werking heeft. Het is onmogelijk dat bijvoorbeeld lymfe of zweetkliertjes beschadigd worden.
Zijn er ook bepaalde gevallen dat er geen IPL toegepast mag worden?
In sommige gevallen mag er niet met IPL gewerkt worden, zoals bij kanker, pacemaker, epilepsie, zwangerschap, borstvoeding, koorts, infecties, gordelroos, metalen in of onder de huid in de behandelzone, verse littekens en tatoeages. Bij uw intakegesprek wordt een vragenlijst overlegd, aan de hand waarvan beoordeeld wordt of IPL bij u uitgevoerd mag worden. 
Kan definitief ontharen altijd?
Nee, het haar moet voldoende pigment bevatten, anders kan de energie van het lichtflits niet doorgegeven worden naar de haarwortel. Hoogblonde, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment en kunnen dus niet met IPL verwijderd worden. 
Ik zie grote prijsverschillen in IPL behandelingen, waarom is het bij de één goedkoper en bij de ander duurder?
Heel eenvoudig, het ene IPL apparaat is de ander niet. Ouder apparatuur heeft niet de kracht en precisie dan modern geavanceerd apparatuur. Indien er gewerkt wordt met een ouder apparaat en men vraagt een lagere behandelprijs per keer, dan lijkt dat in eerste instantie aantrekkelijk, maar er zijn wel veel meer behandelingen nodig. Dus uiteindelijk kost het u aanzienlijk meer. 

Wat zijn de technische specificaties?
Lichtbron:  MC-High-XPE.005 lamp
Golflengte: 520 NM - 980 NM
Capaciteit: 135 J per flits
Pulsduur, instelbaar op;
                    Puls: 10 - 20 - 30 ms
                    Burst: 3 x 10 ms
Pulsinterval: Van 0,5 sec tot 1,0 sec 
Gesloten en gereguleerd watergekoeld systeem in combinatie met luchtkoeling

Diafragma’s 
• 10 cm2 / 2 x 5 cm / 590 NM   (ontharen)
• 2  cm2 / 1 x 2 cm / 590 NM    (ontharen)
• 5  cm2 / 1 x 5 cm / 620 NM    (huidverjonging, acne)
• 5  cm2 / 1 x 5 cm / 520 NM   
Hoe lang duurt een behandeling?
De behandelduur is afhankelijk van de oppervlakte die behandeld moet worden. Voor kleine oppervlakken zoals een bovenlip ontharen zijn slechts enkele minuten nodig. Grote oppervlakken zoals het ontharen van de rug van een man duurt gemiddeld een half uur.
Heb ik direct resultaat?
Direct na de behandeling ziet men nog geen resultaat. Bij de ontharen zijn de haartjes wel getroffen door IPL, maar ze zitten nog vast in de haarschacht. Dit kan enkele dagen tot zelfs 2 tot 3 weken duren voordat deze uitvallen. Ook bij de andere IPL behandelingen ziet men niet direct resultaat omdat de huid zich moet herstellen. Er worden immers geen vreemde stoffen in de huid gespoten, maar de huid werkt zelf aan verbetering. Dat heeft tijd nodig maar het eindresultaat is fantastisch!
Moet ik bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen?
Er zijn geen voorzorgsmaatregelen nodig, maar het is wel van zeer groot belang dat de huid niet gebruind is door zon of zonnebank. Indien u een IPL behandeling in het gezicht laat doen, kom dan met een goed gereinigde huid en zonder make-up op de afspraak.
Moet ik rekening houden met bepaalde nazorg?
Gedurende de kuur moet zonnen en zonnebank vermeden worden. Na de kuur mag u nog  2 a 3 weken niet in de zon of onder de zonnebank. Indien u zich niet aan deze voorwaarden houdt, dan loopt u het risico dat er op de behandelde plaatsen blijvende pigmentvlekken ontstaan. Is zon onvermijdelijk, dan dient u een goede sunblock (minstens factor 15) te gebruiken. 
Is het voor iedereen geschikt?
Ja, IPL is voor mannen en vrouwen en voor jong en oud. Echter kan bij jongeren die nog niet volgroeid zijn wel nog nieuwe haarontwikkeling tot stand komen, derhalve wordt ontharen bij die groep afgeraden met het advies te wachten tot men lichamelijk volwassen is.
Is definitief ontharen ook werkelijk definitief voor de rest van het leven?
Helaas zijn er op onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren, maar die nog door hormoonveranderingen wakker kunnen worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, bij gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress, ovariacysten), of bij een periode van veel inspanning. Ook kan het gewoon familiaire aanleg zijn. Bij jonge mannen zal dit vaker voorkomen omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben.

Dat betekent dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donsige resthaartjes toch weer dikker worden.
Dus het kan gebeuren dat u uiteindelijk weer "onderhoudsbeurten" nodig heeft. Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zal zijn uitgeschakeld (omdat die haartjes al wel bestonden tijdens de behandelperiode). Het is belangrijk dat u liever niet meer lichte donshaartjes epileert of harst als u uitbehandeld bent, want als u daaraan gaat trekken, reageert het lichaam op een beschermende manier: hij maakt de haartjes stugger en dikker! Misschien doet het lichaam dit niet zo welbewust. Maar er vindt beschadiging van de haarfollikel plaats, deze veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer en dit geeft verhoogde haargroei. Hierdoor kunnen ook donshaartjes (laguno) tot zogeheten terminale haren worden. Als u bijvoorbeeld stugge haren uittrekt van de kin, trekt u onwillekeurig soms wat donshaartjes mee. Deze kunnen door verhoogde bloedtoevoer hardere en stuggere haren worden. Kort afknippen is een betere manier.